Gălbenelele mai sunt cunoscute şi sub numele de calendula sau filimica. Din florile acestei banale plante pe care o găsiţi aproape oriunde, puteţi prepara fără multă bătaie de cap o alifie naturală pentru tratarea cu succes a rănilor şi afecţiunilor pielii.

Foto © Cariocass

Merită să cultivaţi planta acasă sau pe balcon – nu trebuie decât să culegeţi florile ei galbene. Are şi un aspect decorativ printre celelalte flori de vară, atrage o mulţime de insecte benefice dacă e plantată în grădină, şi în plus poate fi folosită în cosmetică.

INGREDIENTE:
2 pumni cu vârf de flori de gălbenele
500g grăsime (unsoare de porc)

MOD DE PREPARARE:
Se culeg florile de gălbenele într-o zi însorită. Atunci ele sunt deschise complet. Cînd e înnorat, nici nu se deschid.
Atenţie, să nu culegeţi flori stropite cu substanţe chimice sau flori aflate pe marginea drumurilor. E bine dacă le aveţi în grădină, ferite de stropiturile pe care poate le mai faceţi la celelalte plante.

Foto © Cariocass

Florile proaspăt culese se mărunţesc cu mâna, rupându-se, pentru ca substanţele pe care acestea le conţin să se activeze şi să pătrundă în grăsime.
Într-un vas emailat se topeşte unsoarea. Când e încinsă, se toarnă florile, se amestecă şi se stinge focul. Se lasă amestecul în repaus timp de 12 ore.

A doua zi se reîncălzeşte grăsimea şi se strecoară printr-un tifon. Grăsimea nu trebuie încinsă, ci doar adusă la o temperatură la care să poate fi strecurată.
Alifia astfel obţinută se toarnă în borcane de culoare închisă sau cutii de cremă şi se păstrează în loc răcoros. Are un miros plăcut.

Observaţii:
În camerele încălzite se râncezeşte repede, iar în frigider nu se păstrează foarte bine. E de preferat să se ţină într-o cameră întunecoasă şi răcoroasă.
Dacă păstraţi alifia într-un borcan de sticlă, legaţi-l cu o bucată de hârtie deasupra, pentru a respira.

UTILIZARE:
Alifia de gălbenele astfel preparată e un ajutor de nădejde în orice casă. Substanţele active din gălbenele au efect antibacterian, antiinflamator şi cicatrizant. Astfel, vindecă miraculos arsurile mici provocate de foc, arsurile solare, rănile mici deschise, înţepăturile de insecte, mâncărimile.
Fiind foarte grasă înmoaie pielea şi o hidratează în profunzime. E bună pentru masaj anticelulitic, degerături, buze crăpate. E un bun înlocuitor pentru gloss-ul de buze.
Poate fi utilizată şi ca cremă de noapte pentru tenurile ridate şi uscate, sau ca cremă pentru tenul cuperozic sau cu probleme. Ea vindecă coşurile şi inflamaţiile provocate de impurităţi.
De asemenea e foarte utilă în tratamentul hemoroizilor externi sau a iritaţiilor provocate de scutece la bebeluşi.
Această alifie e o cremă de bază în orice casă. În plus e un produs 100% natural, fără adaosuri de conservanţi precum cele din farmacii.

https://www.cariocass.com/wp-content/uploads/2017/06/alifie-de-galbenele-facuta-in-casa-homemade.jpghttps://www.cariocass.com/wp-content/uploads/2017/06/alifie-de-galbenele-facuta-in-casa-homemade-150x150.jpgCariocassREMEDII NATURISTEalifie de galbenele,creme,galbenele,remedii naturiste,reteteGălbenelele mai sunt cunoscute şi sub numele de calendula sau filimica. Din florile acestei banale plante pe care o găsiţi aproape oriunde, puteţi prepara fără multă bătaie de cap o alifie naturală pentru tratarea cu succes a rănilor şi afecţiunilor pielii. Merită să cultivaţi planta acasă sau pe balcon -...