Crăițele (tagetes) sunt plante mici, ramificate, cu flori frumoase și de lungă durată, cu un miros specific, în culori care variază de la galben la portocaliu-închis. Florile pot fi simple sau duble. Există specii anuale sau perene. Originare din America de Sud (Mexic, Argentina), crăițele nu au nevoie de prea multe îngrijiri și vă vor bucura pe parcursul verii de bogăția lor florală.

flori craite (tagetes) - ingrijire, inmultire, boli
Foto © Cariocass; Tagetes patula

Familia: Compositae
Aspect: erbacee, tufă
Înălțime: 30-90 cm
Perioada de înflorire: iunie-octombrie
Expunere: plin soare
Udare: medie
Cultivare: ușoară.

Se plantează de la sfârșitul lunii aprilie în straturi în grădină sau în ghiveci, cu un pământ ușor fertilizat, având grijă să fie asigurat un drenaj corespunzător. Pentru a crește și a înflori abundent, este ideal ca planta să fie cultivată într-un loc însorit, cu udări moderate chiar și când înflorește. Cultivată la umbră, planta înflorește slab. Pentru a-i prelungi perioada de înflorire e recomandat să fie îndepărtate regulat florile uscate. Acest procedeu duce la apariția unor flori mai mari, iar planta va înflori până toamna târziu. Iarna, speciile anuale, se smulg din pământ.

Înmulțire: prin semințe.

În martie, se presară semințele într-o lădiță cu pământ specific și se acoperă cu un strat subțire de pământ sau nisip. Pământul trebuie menținut umed la o temperatură de 13-16 grade. Până răsar plantele, lădița poate fi acoperită cu o folie. După ce răsar, plăntuțele pot fi rărite pentru a putea fi mai ușor de transplantat. În lunile aprilie-mai, când au 2-3 frunze adevărate se pot muta în aer liber.

Toamna plantele produc semințe ce se scutură și determină astfel apariția de plante noi, în același loc, primăvara următoare. Pentru a înmulți crăițele, toamna, se adună florile uscate și se păstrează într-un loc ferit de umezeală.

Precauții. Trebuie avut în vedere că plantele tinere, abia răsărite sunt foarte sensibile la frig. Ele vor fi plantate la loc definitiv în grădină, doar atunci când nu mai există pericolul unui îngheț.

În general, crăițele nu sunt atacate de paraziți, aceștia fiind în mod natural ținuți la distanță de parfumul specific emanat de frunze. Acest fapt le face extrem de benefice în grădina bio, plantate printre legume.

În procesul de creștere, trebuie evitată băltirea apei în jurul plantei. Crăițele au nevoie de o udare moderată și, în general, sunt destul de rezistente la secetă.

Solul (substratul): fertil. Crăițele pot fi cultivate și în soluri mai sărăcăcioase, însă într-un sol fertil vor înflori abundent.

Specii și varietăți: 

  • Tagetes erecta – cu frunze verde închis, lucioase, cu flori simple galben-citron. Cele mai frumoase varietăți ale sale sunt Jubilee, cu flori duble, și First Lady cu flori timpurii galben strălucitor.
  • Tagetes patula  sau garoafa de India are frunze fin divizate și flori brun-roșcate sau galbene. Printre varietățile sale se numără: Queen Bee, cu flori duble, colorate în roșu și galben; Naughty Marietta, cu flori simple, galbene, pătate cu cărămiziu; Red Brocade cu flori roșu-mahon și galbene în centru; Bolero, cu flori încrețite pe margini.
  • Tagetes tenuifolia se recunoaște după tulpinile subțiri, frunze verde-deschis și florile galbene. Printre varietățile sale se numără: Paprika, cu frunze de culoare roșu-brun, Golden Gem, cu flori galben-portocalii mici, Lemon Gem cu flori galben-deschis.
https://www.cariocass.com/wp-content/uploads/2017/06/flori-craite-tagetes-ingrijire-inmultire-boli-1.jpghttps://www.cariocass.com/wp-content/uploads/2017/06/flori-craite-tagetes-ingrijire-inmultire-boli-1-150x150.jpgCariocassGRADINAcraite,floriCrăițele (tagetes) sunt plante mici, ramificate, cu flori frumoase și de lungă durată, cu un miros specific, în culori care variază de la galben la portocaliu-închis. Florile pot fi simple sau duble. Există specii anuale sau perene. Originare din America de Sud (Mexic, Argentina), crăițele nu au nevoie de...