Punctele negre se numără printre aspectele cele mai inestetice ale tenului. Există însă remedii simple, aflate la dispoziția oricui, pentru a scăpa de ele.

Ce sunt punctele negre?

Punctele negre, cunoscute și sub denumirea de comedoane, sunt dopuri de sebum ce înfundă foliculul polisebaceu, ca urmare a unei secreții abundente de sebum. Datorită impurităților și a oxidării, ele apar la suprafața pielii ca niște puncte negre. În general, se formează în zona T: pe bărbie, pe frunte sau pe aripile nasului, atunci când secreția glandelor sebacee e foarte activă, îndeosebi în perioada pubertății, dar nu numai. Printre factorii declanșatori se numără și neîngrijirea corespunzătoare a tenului – folosirea unor creme grase pe un obraz cu o secreție abundentă de sebum, aplicarea unor creme necorespunzătoare tipului de ten, constipația sau o alimentație mult prea bogată în grăsimi.

Cum poate fi prevenită apariția lor?

  1. Un ten curat e mult mai puțin predispus apariției comedoanelor. Prin urmare, demachierea și curățarea în fiecare seară a obrazului de impuritățile acumulate peste zi, a sebumului rămas pe piele și a fardurilor folosite, e foarte importantă.
  2. O alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume și verdețuri e indicată persoanelor predispuse apariției comedoanelor. De asemenea, e recomandat să se evite grăsimile, brânzeturile fermentate sau condimentele.
  3. Întrucât punctele negre pot apărea și ca efect al constipației, aceasta trebuie numaidecât combătută.

Metode de eliminare a punctelor negre:

  • Cea mai eficientă cale pentru îndepărtarea comedoanelor e baia de aburi, însoțită de extracția manuală. Această operație se face la 3-4 săptămâni pentru a da posibilitatea tenului să se refacă, să nu se irite. Se curăță bine obrazul cu o loțiune demachinată sau cu apă și săpun, apoi se stă aplecat sub un prosop, cca. 15-20 minute, deasupra unui vas în care am turnat apă fierbinte peste o mână de flori de mușețel. După ce s-au deschis bine porii, se pot stoarce punctele negre. Operația se face cu degetele înfășurate în tifon steril. Nu se apasă cu unghiile, ci se presează cu buricele degetelor, pentru a nu infecta sau zgâria pielea. Dacă fața e plină de puncte negre, nu se vor extrage toate o dată. După terminarea extracției se va dezinfecta obrazul cu o loțiune alcoolică astringentă, și se va aplica o cremă emolientă pentru calmarea pielii.
  • O dată pe săptămână regiunile afectate se freacă ușor cu un produs de peeling sau cu tărâțe de grâu înmuiate cu lapte sau apă caldă/ ceai de mușețel. Tenul se șterge apoi cu un disc demachiant înmuiat în ceai de mușețel, și se unge cu o cremă emolientă.
  • Pentru curățarea tenului se pot aplica măști pe bază de argilă.
  • Comedoanele pot fi extrase cu ajutorul unui instrument special, extractor de comedoane, care are la capăt un orificiu peste care se apasă peste punctul negru.
  • Dacă aceste metode nu dau roade, sau când punctele negre sunt prea multe și greu de scos, se va apela la serviciile cosmeticienelor.

 

CariocassFRUMUSETEcomedoane,puncte negrePunctele negre se numără printre aspectele cele mai inestetice ale tenului. Există însă remedii simple, aflate la dispoziția oricui, pentru a scăpa de ele. Ce sunt punctele negre? Punctele negre, cunoscute și sub denumirea de comedoane, sunt dopuri de sebum ce înfundă foliculul polisebaceu, ca urmare a unei secreții abundente de...